Har du spørgsmål til DTU’s energieksperter?

Mangel på gas og strøm stiller krav om til hele samfundet om at reducere energiforbruget. DTU's eksperter svarer spørgsmål om energikrisen og fremtidens energiforsyning.

Spørg en energiekspert

Stil dit spørgsmål her

Spørgsmål og svar bliver offentliggjort her på siden. Vi svarer så hurtigt vi kan. Du får ikke et personligt svar, men nogle spørgsmål og svar bliver offentliggjort her på siden, og hvis vi får mange enslydende spørgsmål, kan svarene også blive samlet i mere generelle svar.

Skriv dit navn og spørgsmål i felterne nedenunder, eller følge med i debatten om energi på DTU’s LinkedIn- og Facebook-profil.

Spørgsmål og svar

Energisystemer

Spørgsmål:
Hvad er den største integration (mellem lande, red.), man kan forestille sig? Hvorfor er det fornuftigt at få energi fra Norges vandkraft og ikke fra Middelhavslandenes sol?

Svar fra professor Marie Münster, der forsker i optimering af energisystemer og transmission af energi mellem lande:
I øjeblikket undersøger vi i et europæisk forskningsprojekt ’Super P2G’ potentialet for et brint net i EU. Det virker som om, at det kan være interessant at transportere brint fra Sydeuropa til Centraleuropa, hvor industrien har et stort behov for brint. Så energihandel er ikke kun værdifuldt i lokal sammenhæng.

Handel med energi

Spørgsmål:
Skal nabolandene 'dele' deres strøm med os? Jeg tror, vi er temmelig dårligt stillede, hvis vi ikke længere kan gøre brug af den svenske og tyske energi, så jeg mener, at svaret på ovenstående spørgsmål (og Marie Münsters forslag) er indlysende :)

Svar fra professor Marie Münster, der forsker i optimering af energisystemer og transmission af energi mellem lande:
Jeg er enig. Kun hvis vi tænker energi regionalt og ikke nationalt, kan vi udnytte vores grønne energikilder mest optimalt. Når vi eksempelvis har tilstrækkelig vindenergi, så eksporterer vi energi til Norge, og når vinden er løjet af, kan de norske vandturbiner startes og dermed sikre os energi i Danmark.

På den måde opnår vi alle forsyningssikkerhed på den billigste måde. Hvis vi lukker for det samarbejde, kræver det store investeringer nationalt for at have tilstrækkelig lagerkapacitet, så vi altid har grøn el til rådighed.

Men desværre har eksempelvis Norge foreslået at stoppe for eksport af strøm, og Sverige har netop fået besked om at åbne mere for handel med strøm efter at have fået afslag fra The EU Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) på sin ansøgning om at blive undtaget for 70 % krav.


Varme til el

Spørgsmål:
’Vi har et halmfyr som tager 2 rundballer pr fyring. Vi tænker på om man kan lave en generator der kan lave varme om til el. Jeg har tænkt på noget indeholdende en Stirlingmotor eller lignende. Hvad tænker i?’

Svar fra professor Brian Elmegaard, der arbejder med termisk energi:
Det kan man absolut godt gøre – spørgsmålet er om det er (økonomisk) interessant.

Det har været undersøgt i flere sammenhænge og specielt udviklingen relateret til Stirling DK for nogle år siden er et interessant eksempel. (Læs for eksempel om Stirling DK i Ingeniøren).

Men det vil være svært at finde en Stirlingmotor på markedet, som vil være økonomisk rentabel, da virkningsgraden vil ende med at blive lav, og der kan være udfordringer materialemæssigt med halms forbrændingsprodukter. Det er jo en ret lav effekt og et ret varierende behov, der vil skulle udnyttes, samtidig med at driften også skal hænge sammen med varmebehovet, som velsagtens stadig skal dækkes af fyret.